Català | Castellano
  • 18 AG. 14
  • 0
  Picadures de vespa i abella

  Picadures de vespa i abella

  La Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Asma i Al·lèrgia Pediàtrica (SEICAP) ha elaborat un text que em sembla realment interessant per informar sobre aquestes picades, com evitar-los, com actuar, i fins i tot parla sobre el tractament que es dóna a les persones al·lèrgiques, totes elles centrades en nens.

  El més complet i interessant que he trobat que em vagi d’aquí en la seva totalitat:

  “És preferible evitar els llocs amb molta vegetació i aigües estancades, on aquest tipus d’insectes són més abundants, sobretot al capvespre, que és quan tenen més activitat, i si és possible, no caminar descalç sobre l’herba, no fer àpats al camp a l’aire lliure i no usar roba de colors brillants o perfums, no per atraure els insectes “, va dir el Dr Joan Carles Truja, membre del Grup de Treball de l’Educació SEICAP Salut. A més, adverteix, “és important acudir immediatament a un al·lergòleg pediatre si la reacció generalitzada”.

  Una de les reaccions al·lèrgiques a les picades més comunes és la himenòpters (abelles o vespes). “Ells apareixen ràpidament, en uns pocs minuts després de la picada i poden ser de dos tipus, locals i sistèmiques o generalitzades,” diu el Dr. Cerda. Local que es manifesta per envermelliment, inflor i dolor en l’àrea afectada. “Tot i que pot ser molt intens, si la inflamació no excedeixi de dues articulacions, que no són perillosos i l’únic que es requereix és la neteja de la zona amb aigua i sabó, es pot amoníac i sala d’aplicació en fred, a més de prendre per via oral, els antihistamínics i corticosteroides “, afegeix. A vegades aquestes reaccions depenen d’intensa alta sensibilitat local per a la pell del nen es diu dermografisme i no una reacció al·lèrgica.

  Per la seva banda, les reaccions que impliquen la gravetat i els símptomes sistèmics més enllà de la zona afectada amb l’aparició d’urticària urticària generalitzada amb molta picor, la inflamació dels ulls i la boca, esternuts i secreció nasal, ulls plorosos, dificultat per empassar i respirar, marejos, disminució de la pressió arterial i pèrdua de consciència. Això és el que es coneix com “reacció anafilàctica que pot ser molt perillós per a la vida. Si un nen pateix aquesta reacció d’administrar ràpidament adrenalina intramuscular, si està disponible, a més de corticoides i antihistamínics i ha d’acudir immediatament a la sala d’urgències per a la seva avaluació per l’equip mèdic i completar el tractament si és necessari “, va dir el Dr. truja. “Llavors ha de ser remès a l’Al·lèrgia Pediàtrica que li correspongui, amb la finalitat d’estudiar”, aconsella.

  L’al·lèrgia al verí d’himenòpters desenvolupa amb el temps “és poc freqüent en els nens més petits i que es produeixi la necessitat de ser un atòpica persona genèticament predisposada, i han rebut múltiples picades d’abella o vespa a sensibilitzar a la seva verí “, diu el Dr. Cerda. Així, un cop sensibilitzat en el següent mos “apareix quan els símptomes de l’al·lèrgia pel que és important estar al tant dels nens, perquè de vegades mosseguen vespa o abella pot passar desapercebuda”, va dir.

  Un estudi recent publicat en Immunologia i Al·lèrgia clínics of North America diu com al·lèrgia al verí d’himenòpters pot representar fins al 34% dels casos d’anafilaxi. Tots els nens amb el verí de l’al·lèrgia a aquests insectes “han de portar una farmaciola de primers auxilis quan qualsevol ploma autoinjector d’adrenalina plena, els corticosteroides orals i antihistamínics orals” recomana l’expert. A més, “ha de saber acte adrenalina administrada si els permisos d’edat i els seus pares necessiten ser entrenats en l’ús d’aquests dispositius, així com campaments de personal on els nens passen gran part de l’estiu”, afegeix.

  Quan un al·lergòleg pediatre diagnostica al·lèrgia, “cal reconèixer que el millor tractament és la immunoteràpia específica amb verí d’aquests insectes,” diu el Dr. Cerda. No obstant això, durant la infància, “no és comú, excepte en els casos de reaccions greus en pacients i molt arriscades”, diu.

  El tractament, que dura entre 5 i 7 anys, obtenir una protecció contra noves picades per més de 10 anys. Un estudi publicat en l’edició digital de la revista Current Opinion en Al·lèrgia i Immunologia Clínica conclou com immunoteràpia verí d’himenòpters “és el tractament estàndard d’or per a la prevenció de futures reaccions al·lèrgiques sistèmiques en nens i adults.”

  A Espanya, 3% de la població està en risc de reacció sistèmica de la picada d’aquests insectes, d’acord amb la SEICAP. Per les conseqüències que això pot tenir, ja que pot posar fins i tot la mort, pediatres al·lergòlegs recomanen una sèrie de consells a tenir en compte són:

  No tracti de conduir als insectes a mà.
  Sacsejar la roba i sabates abans de posar-se’ls.
  L’ús de repel·lents en la pell quan es surt al carrer, sobretot en zones amb vegetació.
  No utilitzeu cremes o colònies molt fragants i acolorides poca roba de desgast i si és possible amb mànigues llargues i pantalons llargs.
  Eviteu els menjars a l’aire lliure.
  Diverses espècies de vespes. Entre els més comuns són els “Polistes, que nia en petites colònies de diversos membres, que es troba sota les teules de la casa o llocs similars, i són els que vénen quan estem menjant a l’aire lliure,” diu el Dr. Cerda. D’altra banda, és la vespa Vespula, que nia en nius individuals de fang, prop de llocs com piscines i humit al camp. “Ells tenen un molt afilat agulló al final de l’abdomen i poden picar diverses vegades i encara viuen”, diu. Per la seva banda, les abelles tenen un agulló en la forma d’un arpó que queda atrapat a la pell juntament amb el sac del verí i part dels intestins, de manera que moren poc després de la picada. “Cal treure el fibló de la pell perquè no se segueixin injectant verí”, aconsella.

  I tenir en compte sobre les picades de mosquits:

  Al voltant del 3% de la població reacciona de manera exagerada contra la picada d’un mosquit, segons SEICAP. “Tot i que poden ocórrer molt molest i irritant aquestes reaccions, es pot tractar amb antihistamínics i no són seriosos, el que pot succeir és que el nen es rasqui massa i acaba per la difusió de la infecció”, diu el Dr. Cerda.

  No obstant això, això assegura, “al·lèrgia al verí dels dos mosquits i formigues, mosques i tàvecs normalment rares i són molt pocs els casos.” Un estudi francès publicat en l’edició digital de la revista Archives of Pediatrics adverteix que les manifestacions sovint a causa de les picades de mosquits “són a causa del contacte amb la saliva.” A més, els signes clínics varien “de faves que piquen reaccions al·lèrgiques a la senzilla precoç i tardana i sovint evolucionen tolerància.”

  Xavier Serra de Sant Valentí

  Dejar un comentario →